Δελτίο Τύπου για τις τουρκικές παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι παραβιάσεις των Τούρκων στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χτες (1/3) το πρωί, πέντε τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον FIR Λευκωσίας από την περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα. Οι παραβιάσεις των Τούρκων συνεχίζονται επί καθημερινής βάσεως.

Οι προκλήσεις των μογγόλων κλιμακώνονται επικίνδυνα και αναμένεται να ενταθούν μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει παρανόμως ανακοινώσει δια έκδοσης ΝΟΤΑΜ, ότι θα διεξαγάγει αεροπορικές ασκήσεις σε περιοχές του FIR Λευκωσίας, από τις 7 μέχρι και τις 21 Μαρτίου.

Οι καταγγελίες στον ΟΗΕ δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα επί του πρακτέου. Η Τουρκία δεν συνετίζεται από τη «διπλωματική γλώσσα». Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από τη «γλώσσα της ισχύος».

Η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. Όσο μένουμε αδρανείς σε αυτές τις προκλήσεις, τόσο θα αποθρασύνονται οι μόγγολοι. Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά στις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ, καθώς η Τουρκία έχει απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Στην επόμενη παραβίαση του FIR Λευκωσίας θα πρέπει να απαντήσουμε με στρατιωτικά μέσα για να τους κόψουμε το βήχα. Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμη κι αν χρειαστεί να προχωρήσουμε στην κατάρριψη τουρκικού αεροπλάνου. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα της Εθνικής Φρουράς πρέπει να είναι οπλισμένα και έτοιμα προς χρήση.

Γραφείο Τύπου Εθνικιστικού Απελευθερωτικού Κινήματος – Ε.Α.Κ