Η Θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου και οι παρακαταθήκες του Αγώνα

Η Θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου και οι παρακαταθήκες του Αγώνα.

Η επέτειος της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, σήμερα, 3 Μαρτίου. Τον Γρηγόρη Αυξεντίου, οι Άγγλοι, αφού δεν μπόρεσαν να του καταβάλουν, τον κατέκαυσαν στο κρησφύγετο του στον Μαχαιρά. Με τον άνανδρο τρόπο τον οποίον οι Άγγλοι δυνάστες επέλεξαν να εξουδετερώσουν τον Πολεμιστή, τον κατέστησαν σύμβολο όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά του κάθε αγωνιζομένου λαού. Ως γνωστόν η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου κατασυγκίνησε την υφήλιο και ενέπνευσε τους αγωνιζομένους τότε επαναστάτες του ΙΡΑ και αυτόν ακόμη τον λατινοαμερικάνο αγωνιστή, Τσε Γκουεβάρα.

Ο Αρχηγός του Αγώνα της ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, στα Απομνημονεύματα του, τα οποία κυκλοφόρησε ευθύς αμέσως μετά τη λήξη του Αγώνα γράφει, αναφέρει στη σελ. 164, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα για τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου:

«Έτσι πέθανε ο Αυξεντίου!.. η μοίρα του επεφύλαξε τον πλέον σκληρόν και δοξασμένον θάνατον. Η δόξα τον ανέβασε ψηλά, αφού με την άφθαστη θυσία του έγραψε μιαν των ωραιοτέρων και ενδοξοτέρων σελίδων της μακραίωνος Ελληνικής ιστορίας. Το κρησφύγετόν του θα παραμείνη ο ιερώτερος χώρος προσκυνήματος δι’ όσους λατρεύουν την ελευθερίαν. Και ο ηρωικός θάνατός του το φωτεινόν παράδειγμα διά τάς επιγιγνομένας γενεάς. Με βαθύτατον πόνον, αλλά και με υπερηφάνειαν επληροφορήθην τον θάνατόν του και ενώπιον της θυσίας του ευλαβικά κλίνω το γόνυ. Ο θάνατός του όσον και αν ελύπησε το Πανελλήνιον, εγέμισεν από υπερηφάνειαν την Ελληνικήν Κυπριακήν ψυχήν και της έδωσε την αυτοπεποίθησιν, ότι με τέτοια παλληκάρια η Κύπρος δεν θα υποκύψη ποτέ και θα νικήση. Και πράγματι εις τον πολεμικόν τομέα η Κύπρος υπήρξε ΝΙΚΗΤΗΣ.»

Η Κύπρος, στον πολεμικό τομέα νίκησε και καταεξευτέλισε τους Άγγλους, αλλά, δυστυχώς, ο αγώνας και η θυσία του Γρηγόρη και γενικότερα ο αγώνας της ΕΟΚΑ προδόθηκε από το δίδυμο Μακαρίου Καραμανλή, οι οποίοι υπογράφοντας τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου παρεχώρησαν υπερπρονόμια στους Τούρκους και επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία.
Τις συνέπειες των επάρατων συμφωνιών Μακαρίου Καραμανλή και των μετέπειτα χειρισμών και τη διχόνοια, την οποία η πολιτική του Μακαρίου προκάλεσε, τις βίωσε ο Κυπριακός Ελληνισμός, με τραγικό τρόπο το 1974 και εντεύθεν.

Οι επιγιγνόμενες των αγωνιστών γενεές, στις οποίες ο Διγενής αναφέρεται, μεταλλαγμένες και ανάξιες επέλεξαν ηγεσίες ανάλογες της δικής τους ποιότητας. Οι ηγεσίες αυτές, δειλές και άβουλες, ξεπουλημένες και διεφθαρμένες, σκυλεύουν τη θυσία του Ήρωα και με απύθμενο θράσος δηλώνουν ότι τιμούν τη θυσία του, με την παράδοση της Κύπρου στους Τούρκους.
Το Κίνημα μας, ωστόσο, φιλοδοξώντας να αναδείξει τις κρυμμένες αρετές των όσων απέμειναν ακόμη ζωντανών, θα δώσει τον Τίμιο Αγώνα για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική.
Ζήτω η Νίκη!

Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα