1η απριλίου


Συμπληρώνονται σήμερα 64 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της  (ΕΟΚΑ). Η ΕΟΚΑ είχε διακηρυγμένο σκοπό την αυτοδιάθεση της Κύπρου, την απαλλαγή από τον αγγλικό ζυγό και την Ένωση.
Ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Αρχηγού Διγενή είχε νικηφόρα κατάληξη. Αυτό το αποτέλεσμα αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι Άγγλοι.
Ωστόσο, ο Μακάριος, καταπατώντας τον όρκο που έδωσε στη Φανερωμένη, λίγα έτη προηγουμένως, σε απόλυτη συνεργασία με την κατάπτυστη πολιτική ηγεσία των Αθηνών, με την εθνοκτόνο υπογραφή της παράδοσης της Κύπρου στα αγγλοτουρκικά συμφέροντα, κατέστρεψε το νικηφόρο αποτέλεσμα του Αγώνα.
Το νεοσύστατο κράτος των συμφωνιών Λονδίνου Ζυρίχης θεμελιώθηκε σ΄ένα τεράστιο ψέμα που διατυπώθηκε με μία και μόνη λέξη: «Νενικήκαμε».
Ακολούθησε η προδιαγεγραμμένη φθοροποός διαδρομή, με τις εμφύλιες διαμάχες τις οποίες υποδαύλιζε το τρίδυμο της αμαρτωλής Ζυρίχης, Μακάριος- Γιωρκάτζης-Κληρίδης, την τουρκικη ανταρσία, τον εμφύλιο σπαραγμά που είχε αποκορύφωμα το πραξικόπημα και την κατάληψη της μισής μας Πατρίδας από τους Τούρκους.
Την Ένωση δεν την ήθελαν σωρεία παραγόντων.
Πρώτοι οι Άγγλοι για να ελέγχουν την Κύπρο και να απολαμβάνουν την γεωστρατηγική της αξία και κατά δεύτερο λόγο να μην επιτρέψουν με την Ένωση να γίνει η μεγάλη Ελλάς από τα Βαλκάνια μέχρι την Αν. Μεσόγειο.
Δεν την ήθελαν οι Τούρκοι γιατί ήθελαν την Κύπρο για δικό τους λογαριασμό.
Δεν την ήθελε η, τότε, Σοβιετική Ένωση, όπως και το εδώ ενεργούμενό της, το ΑΚΕΛ για να μην μετατραπεί η Κύπρος σε ΝΑΤΟ…
Δεν την ήθελε ο Μακάριος για να καρπούται το Νησί με τη φαμίλια του και τους αυλικούς του.
Δεν την ήθελε η αστική τάξη και το κεφάλαιο για να καρπούνται τον πλούτο του Νησιού χωρίς να δίνουν μερτικό στην Ελλάδα.
Δεν την ήθελαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να λυμαίνονται τους μισθούς, χωρίς τον ανταγωνισμό των ελλαδιτών συναδέλφων τους.
Δεν την ήθελαν οι λινοβάμβακες Τούρκοι της Κύπρου, ένα ποσοστό γύρω στο 10%, διότι δεν είχαν ούτε τουρκική ούτε και Ελληνική συνείδηση.
Την Ένωση όμως τη θέλανε οι παππούδες μας και τη θέλουμε εμείς οι τότε αγγέννητοι. Την ήθελε η εκλεκτή νεολαία της περιόδου εκείνης, από την οποία επίλεκτα μέλη της, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διγενή οδηγήθηκαν στην αγχόνη και στο θάνατο με τον Εθνικό μας ύμνο στα χείλη. Γι αυτό το λόγο ο Αγώνας συνεχίζεται.