Χαρακτήρας και Αρχές του Κινήματος

Ποίος ο σκοπός της ίδρυσης του ΕΑΚ;

Το Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα ιδρύθηκε για να καλύψει το κενό που δημιουργεί η απουσία ενός γνήσιου κοινωνικού εθνικιστικού κινήματος στην Κύπρο και να αναπληρώσει το χάσμα που άφησε η πάλαι ποτέ Ενωτική Παράταξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι η παρουσία ενός αυθεντικά εθνικιστικού επαναστατικού κινήματος αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και εθνική επιταγή.

Γιατί όχι Ελάμ;

Το ΕΛΑΜ, απαραδέκτως, για να γίνει αρεστό στο εκλογικό σώμα, έχει απεμπολήσει την Ένωση και έθεσε ως στόχο τη δημιουργία Ενιαίου κράτους με τους λεγόμενους Τουρκοκύπριους.  Δεν υιοθετεί επίσης τον ένοπλο αγώνα ως μέσο απελευθέρωσης της Κύπρου.  Το Ελάμ υιοθετεί την πεπατημένη, ότι το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις.

Εμείς θεωρούμε ότι ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α για την Ένωση, συνεχίζεται. Συμφώνως και του Πλαισίου Αρχών μας, το όραμα της Ένωσης έχει δύο βασικές συνισταμένες: τη συναισθηματική και τη γεωστρατηγική.

Η πρώτη άπτεται της ιερής παρακαταθήκης των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α και της θυσίας των, η οποία θεμελιώνει την υποχρέωση των σύγχρονων εθνικιστών να δικαιώσουν τον αγώνα τους και να κάνουν πράξη το όραμα για το οποίο εκείνοι θυσιάστηκαν. Η συνέχιση του Ενωτικού Αγώνα, μέχρι τη δικαίωσή του, συνιστά χρέος τιμής των σύγχρονων Εθνικιστών απέναντι στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

Η δεύτερη συνισταμένη άπτεται της αδήριτης ανάγκης επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, δηλαδή ενός ολιγάριθμου λαού, στο μέσο πολυάριθμων αλλοφύλων και αλλοθρήσκων λαών, οι οποίοι τον περιβάλλουν. Εάν ο Κυπριακός Ελληνισμός θέλει να επιβιώσει δεν έχει άλλη επιλογή παρά την απόκτηση στρατηγικού βάθους και ερείσματος στη Βαλκανική Ενδοχώρα, δηλαδή τον Ελληνικό Ηπειρωτικό Κορμό. Αυτή προϋποθέτει την αμυντική σύζευξη Ελλαδικού χώρου και Κύπρου,  η οποία ποτέ δεν μπορεί να είναι πλήρης αν συνδέει δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, δεδομένης της διακριτής διεθνοπολιτικής θέσης μίας εκάστης.

Παράλληλα η Ένωση της Κύπρου με τον Ηπειρωτικό Ελληνικό χώρο αποβαίνει επ’ ωφελεία του συνόλου του Έθνους καθ’ ότι ενοποιεί το σύνολο των εθνικών δυνάμεων, αποφεύγει την κατάτμιση τους, ενοποιεί γεωστρατηγικά τον μεγίστης στρατηγικής σημασίας για το σύνολο του πλανήτη χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, επεκτείνει τα συμφέροντα του Ελληνισμού, ως κυρίαρχης δύναμης, στις παρυφές της Εγγύς και Μ. Ανατολής και καθιστά την Κύπρο προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού και ευρύτερα του Ευρωπαϊκού Ελληνισμού στην Ανατολή.

Ούτως ή άλλως, η θεώρηση για τον εθνικιστή αφορά το σύνολο της Πατρώας Γης έξω από μικροτοπιστικές αναφορές, οι οποίες δυναμιτίζουν την εθνική ενότητα και καθιστούν τον εθνικό χώρο σύνολο κατατεμαχισμένων τεμαχίων αλληλοσπαρασσομένων και συνεπώς εύκολη λεία των ξένων επιβούλων.

Τα επιμέρους ιδεολογικά στοιχεία τα οποία διακρίνουν τη δική μας κοσμοθεωρία

Είμαστε περήφανοι για την Ελληνική καταγωγή μας. Στις Ελληνικές μας ψυχές κυριαρχεί η δόξα του Αιωνίου Ελληνισμού.

Πηγή έμπνευσής μας είναι οι ακατάλυτες αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όπως αυτές αποκρυσταλλώθηκαν κατά τη μακραίωνη πορεία του Έθνους και όπως τις διαμόρφωσε ο ανά αιώνες Ελληνικός τρόπος ζωής και η Ελληνική φιλοσοφική σκέψη.

Ασπαζόμαστε την κοσμοθεωρία του  Ελληνικού Εθνικισμού και διεκδικούμε τη δημιουργία ενός κράτους ισχυρού που ξέρει και μπορεί να διεκδικήσει τα ιστορικά του δικαιώματα. Η δική μας κοσμοθεωρία έχει ως ιδεολογικό άξονα το Έθνος και θεωρεί ότι το Κράτος είναι απλά το μέσο για την επίτευξη των σκοπών του Έθνους. Στον κοινωνικό τομέα ο δικός μας εθνικισμός είναι κατ΄ εξοχήν  αντιπλουτοκρατικός με προεξάρχον στοιχείο τον εργαζόμενο λαό και στον όρο αυτό εντάσσει τον κάθε ένα ο οποίος εργάζεται, παραγωγικώ όχι μεταπρατικώ τω τρόπω, για την ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας. Συνεπώς στην ως άνω κατηγορία εντάσσουμε τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον αγρότη, τον επιστήμονα, τον μικροαστό, τον βιοτέχνη και τον υγιή κεφαλαιούχο επιχειρηματία.

Ο  Ελληνικός Εθνικισμός δέχεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, αντιτάσσεται ωστόσο στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς, η οποία δεν είναι τίποτα αλλά παρά η άκρατη ασυδοσία του λιμπεραλισμού. Η οικονομία θα πρέπει να είναι σχεδιαζόμενη από το κράτος και η όποια ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει να εντάσσεται στον εν λόγω κρατικό σχεδιασμό και να εναρμονίζεται με τους σκοπούς του. Αλλιώτικα είναι ασύμφορη, αντιπαραγωγική και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του ιδιώτη και μετατρέπει τον κεφαλαιούχο σε κεφαλαιοκράτη. Εν τέλει ο δικός μας σοσιαλισμός είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι νομοτέλειας ταξικής επικράτησης.

Το εθνικιστικό κράτος, για το οποίο αγωνιζόμαστε, είναι μια κοινωνία δικαίου στην υπηρεσία της λαϊκής κοινότητας, σε μία κοινωνία ιεραρχημένης όχι με κριτήρια υλικά αλλά με βάση την αξία, το ήθος και την προσφορά.

Πολιτικό όραμά μας είναι η δημιουργία μιας ισχυρής συνεκτικής οργανικής κοινωνίας, η οποία θα διέπεται από τα χαρακτηριστικά της αξιοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει μέσα από το πολιτειακό πρότυπο του φαυλοκρατικού κοινοβουλευτισμού.  Ο Ελληνισμός μεγαλούργησε μέσα από τον αυθεντικά δημοκρατικό και καθ΄ όλα Ελληνικό θεσμό των Κοινοτήτων. Ο πολιτειακός αυτός θεσμός θα πρέπει να επαναλειτουργήσει για να επανεύρει ο Ελληνισμός την οδό του πεπρωμένου του.  Η κοινωνία δεν μπορεί να αφεθεί να καταδυναστεύεται από μια ακραία και ανάλγητη κεφαλαιοκρατία, η οποία απομυζά τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους και την καθιστά άθυρμα της παγκοσμιοποίησης.

Η πνευματική αριστοκρατία του Έθνους θα πρέπει να ασκεί τη διακυβέρνηση της πολιτείας στα πλαίσια ενός συστήματος οργανικής κοινωνίας με θεμελιώδη χαρακτηριστικά την ιεραρχημένη παρέμβαση των διαφόρων στρωμάτων της λαϊκής κοινότητας στο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι,  και θα εγκαθιδρύει μια κοινωνία αλληλεγγύης, η οποία, έχοντας επιλύσει το βιοποριστικό της πρόβλημα, θα μπορεί να επιτελέσει την κύρια αποστολή της που είναι η δημιουργία πολιτισμού και εξανθρωπισμού της Οικουμένης.

Οραματιζόμαστε μίαν Κυπριακή κοινωνία εθνολογικά ομοιογενή, ενταγμένη σε μια ευρύτερη Ελληνική Κοινωνία εθνοφυλετικά ομοιογενή. Aντιτιθέμεθα στην υβριδοποίηση της κοινωνίας και στην μιγαδοποίηση των ιστορικών λαών, διότι αυτό παραβιάζει τον θεμελιώδη οικολογικό νόμο της βιοποικιλότητας και διαφορετικότητας, παραβιάζει δηλαδή τη Δημιουργία καθ΄ ον τρόπο αυτή αποτελεί και τη Θεία Βούληση.

Η ιδεολογική μας αυτή προσπάθεια είναι αυτόφωτη και αμιγώς Ελληνογενής.  Δεν έχουμε ανάγκη και δεν ενστερνιζόμαστε ιδεολογικά και πολιτειακά πρότυπα τα οποία αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους προκειμένου να εκφράσουν συγκεκριμένες ιστορικές ανάγκες των κοινωνιών στις οποίες αναπτύχθηκαν.  Ο Ελληνισμός υπήρξε πάντοτε ο παραγωγός όλων των πολιτευμάτων και πολιτικών θεωριών και οτιδήποτε εφαρμόστηκε στη δύση αποτελεί δάνειο από την Ελληνική σκέψη, το οποίο σήμερα επιστρέφει ως κακέκτυπο αντιδάνειο.